St. Castor surt 07:40 i es pon 20:13 surt 19:20 i es pon 06:24

Notícies

Albert Viciano, nou vicedegà de la Facultat Antoni Gaudí

24 de febrer de 2020Notícies Compartir:

El Dr. Albert Viciano ha estat nomenat al gener del 2020 vicedegà de la Facultat Facultat Antoni Gaudi d’Història, Arqueologia i Arts cristianes pel Gran Canceller de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, el cardenal Joan Josep Omella, pel proper trienni. El Dr. Viciano forma part del cos de professors ordinaris de la Facultat Antoni Gaudí des de la seva creació, l’any 2014, i recentment havia exercit com a Cap d’Estudis.

Llicenciat en Filologia Clàssica per la Universitat de Granada (1980), Llicenciat i Doctor en Teologia (1982 i 1984) per la Universitat de Navarra (Pamplona) i Doctor en Filologia Clàssica (1993) per la Universitat de Navarra, actualment és —des del setembre de l’any 2012— professor de Patrologia i Cristianisme Primerenc a l’Institut de Ciències Religioses “Sant Fructuós” de Tarragona i professor convidat de Llengua llatina a la Facultat de Teologia de Catalunya (Barcelona). Enguany, a més, ha estat l’encarregat de dur a terme la lliçó inaugural del curs 2019/2020 de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, titulada “El debat teològic en la crisi iconoclasta dels segles VIII i IX a l’Imperi Bizantí”.

El nou vicedegà està habilitat per la docència i investigació en la seva especialitat (Patrologia i Història de l’Església Antiga) per la Facultat de Teologia de Paderborn (Alemanya) l'any 1999. També ha treballat com a becari de la Fundació Alexander von Humboldt en el Franz Joseph Dölger-Institut de la Universitat de Bonn (Alemanya) l'any 1987 i com a professor de Teologia a les universitats de Navarra (1984-1987) i Catòlica “San Antonio” de Múrcia (1999-2012).

El Dr. Viciano va ser nomenat sacerdot el 1984 en la basílica de Sant Pere (Roma) pel Papa Joan Pau II.

La recerca i les publicacions

Les principals línies de recerca del Dr. Viciano s’han centrat en el pensament teològic (cristologia i soteriologia) d’alguns Pares de l’Església i en l’exegesi bíblica d’aquests, així com en les relacions dels pensadors cristians dels primers cinc segles amb la cultura greco-romana. Els escriptors cristians de l’Antiguitat que constitueixen el seu principal objecte d’estudi són Tertul·lià de Cartago, Arnobi de Sica, sant Agustí, sant Gregori de Nissa i Teodoret de Cir. Actualment investiga el procés de cristianització de l’Imperi romà.

El Dr. Viciano també ha publicat diverses monografies i articles sobre les temàtiques de les quals n’és especialista, unes publicacions que es poden consultar, amb el currículum extens, aquí.