St. Lleó IX surt 07:04 i es pon 20:36 surt 10:39 i es pon 01:19

Notícies

El Dr. Andreu Muñoz Melgar publica una visió transversal i actualitzada de la història dels màrtirs tarragonins Fructuós, Auguri i Eulogi

26 d'abril de 2022Notícies Compartir:

S'ha presentat el llibre Sant Fructuós de Tarragona. Aspectes històrics i arqueològics del seu culte, des de l’antiguitat fins a l’actualitat, del Dr. Andreu Muñoz Melgar, inclòs dins la col·lecció 'Studia Archaeologiae Christianae' de Sant Pacià Books (Ateneu Universitari Sant Pacià). A l'acte, hi han participat la Dra. Cristina Godoy, professora d’arqueologia cristiana a la Facultat Antoni Gaudí (AUSP); el Dr. Josep Maria Macias Solé, investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC); el Dr. Armand Puig i Tàrrech, rector de l’AUSP; i el Dr. Josep Maria Palet Martínez, director de l’ICAC.

El llibre recull una visió transversal i actualitzada de la història dels màrtirs de Tàrraco, les petjades arqueològiques que han deixat i l'expansió del seu culte al llarg dels segles. L’estudi del Dr. Andreu Muñoz suposa un status quaestionis de l’arqueologia cristiana tarragonina amb una mirada transversal del culte als tres màrtirs, Fructuós, Auguri i Eulogi, a través dels testimonis escrits, de les restes arqueològiques i de la difusió arreu del món cristià del seu culte des de l’antiguitat tardana fins als nostres dies. Aquesta perspectiva, com ell mateix assenyala a la introducció, no és nova: és la mateixa que Mn. Serra i Vilaró va desenvolupar fa més de vuitanta-cinc anys. Però el Dr. Muñoz ha sabut combinar la saviesa i la intuïció de l’arqueologia cristiana d’aquella època amb els resultats de la metodologia arqueològica més puntera desenvolupats pels excel·lents professionals amb què compta a dia d’avui la capital de la Tarraconensis.

 

El punt de partida: la tesi doctoral

A través del llibre, el Dr. Muñoz convida a fer un viatge a través del temps per copsar l’expansió del culte dels màrtirs tarragonins arreu del món, des de Catalunya fins a Amèrica, una veneració amb epicentre la Tarraco romana i que va arribar a tot el món cristià. És, per tant, una obra de maduresa, fruit del recull d’anys d’investigació sobre el tema, i que va cristal·litzar l’any 2013 a la seva tesi doctoral, dirigida pel Dr. Josep Maria Macias, i defensada al departament de l’Institut d’Arqueologia Clàssica (ICAC) de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. El llibre és una actualització i adaptació d’aquell manuscrit, amb la incorporació dels resultats de les darreres intervencions arqueològiques de la Tarraco cristiana.

La solvència investigadora del Dr. Muñoz Melgar traspua en totes i cadascuna de les pàgines del llibre, on combina molt bé la seva experiència d’arqueòleg de camp amb l’ús de les fonts escrites de diferents tipus i èpoques, des de l’antiguitat tardana fins a l’actualitat. Format en la metodologia d’excavació des de bon començament de la seva carrera a l’Escola Taller d’Arqueologia (TED’A), ha desenvolupat la seva experiència en la direcció o codirecció de les principals actuacions arqueològiques al recinte imperial de sota de la Catedral, a l’amfiteatre o a la necròpoli, conjuntament amb el Dr. Josep Maria Macias, membre de l’ICAC.

La presentació s'ha dut a terme el passat 21 d’abril, a les 19h, a la Sala d’actes del Centre Tarraconense del Seminari de Tarragona. Consulta'n totes les imatges.