Sant Marc surt 06:55 i es pon 20:43 surt 18:08 i es pon 04:49

Notícies

L'Ateneu celebra el Dia de les Facultats amb un debat sobre el futur de l'Església a Catalunya

15 de març de 2019Notícies Compartir:

 

El dijous 14 de març l'Ateneu Universitari Sant Pacià ha celebrat la Festa de Sant Pacià i el Dia de les Facultats. La jornada ha començat amb una benvinguda del Dr. Armand Puig, rector de l'Ateneu, en què entre altres reflexions ha convidat als participans a deixar de banda el telèfon mòbil durant el matí, una recomanació que ha estat àmpliament seguida per alumnes i professors.

L'acte ha seguit amb la intervenció de Mons. Sergi Gordo, bisbe auxiliar de Barcelona i exalumne de les facultats de Filosofia i Teologia de l'Ateneu. Mons. Sergi Gordo ha animat als estudiants a posar sempre accent contra l'esperit del Senyor, i no tenir por: "L'Evangeli és gra bo per sembrar encara avui en dia, que ens canvia, que ens transforma. L'Evangeli com a lluita contra el fatalisme i contra la renúncia al compromís."

A continuació s'ha format una taula rodona, conduïda pel Dr. Dani Palau, amb un representant de l'alumnat i un del professorat de cada una de les tres facultats, amb un objectiu: comentar el text "L'Església catalana: present i futur". Aquest text neix d'una reflexió madurada pel debat i l'intercanvi en dues reunions dels signants del text al Monestir de Montserrat (gener del 2016 i 2018) i ha estat publicat a Quaderns de Pastoral, 243.


Opinions reflexionades d'alumnes i professors

En primer lloc, ha intervingut el Dr. Jaume Aymar, degà de la Facultat de Filosofia de Catalunya, que s'ha mostrat preocupat per com fer arribar el missatge de l'Evangeli al segle XXI: "Els missatges rebuts a través de xarxes socials de superen en volum els missatges que nosaltres puguem emetre, i això és un repte molt seriós". En segon lloc, el vicedegà de la Facultat Antoni Gaudí, Dr. Albert Viciano, ha posat l'accent en el paper de La Gaudí com a futur de l'Església: "una de les finalitats de la Facultat Antoni Gaudí és explicar el patrimoni d'arrel cristiana en una societat en procés de descristianització". Seguidament, el Dr. Emili Marlès,vicedegà de la Facultatde Teologia de Catalunya, creu que la clau del futur és "tenir il•lusió i ser cereatius" i "crear vida, cuidar els capellans, incorporar els laics i restructurar les parròquies."

Els alumnes de l'Ateneu també han opinat sobre el text. Andreu Muñoz, alumne de la Gaudí, ha destacat la importància del paper dels laics, que creu que ocupa i hauria d'ocupar "un pla que no és el sacerdotal però que tanmateix és igual d'important", així com la importància de l'exemple individual com a testimoni transmissor de la fe. Per la seva banda, Joan Piñol, alumne de la Facultat de Filosofia de Catalunya, posa el focus en l'anhel de veritat de la societat actual i creu que per respondre-hi hi ha l'Evangeli, sempre acompanyat del testimoni "que ho viu i comunitats formades teològicament però també humanament". Per últim, l'alumne de la Facultat de Teologia Joan Hernández ha posat l'accent en la bellesa i proporsa transmetre-la des de tots els àmbits de la pastoral: "El món actual té una atracció cap a la bellesa. Recordeu la primera vegada que vau entrar a la Sagrada Família?".

 

Gran participació en el debat final

Després de les opinions de la taula rodona s'ha pogut descansar una estona amb un esmorzar preparat pels mateixos alumnes. En acabar, s'ha dut a terme un debat obert entre la taula i els assistents a l'acte, tant alumnes com professors. Durant més d'una hora s'han anat intercanviant reflexions i aportacions de temàtiques diferents, i fins i tot s'han sentit algunes crítiques per millorar en següents edicions. Tot plegat ha servit per acabar la jornada amb una llista renovada i plena d'idees. Si és pel que s'ha transmès la jornada, l'Església té el futur assegurat!

L'acte ha acabat amb la pregària de l'Hora Sexta en comunitat.

 

Recupera tot l'acte