Sta. Teresina de l'nfant Jesús surt 07:48 i es pon 19:32 surt 00:30 i es pon 15:45

Notícies

L'Institut de Litúrgia 'ad instar facultatis' rep el VII memorial Pere Tena de mans de Mn. Romaguera, president del CPL

11 de febrer de 2021Notícies Compartir:

L'Institut de Litúrgia ad instar Facultatis (ILF) ha rebut el VII Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica, atorgat pel Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL), en un acte celebrat a l'Ateneu Universitari Sant Pacià presidit per Mons. Joan Enric Vives, bisbe d’Urgell. 

El Dr. Gabriel Seguí i el Dr. Jordi Font, president i vicepresident de l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis, respectivament, han rebut el guardó de mans del president del CPL, Josep Maria Romaguera. En paraules de Mn. Romaguera, el CPL ha volgut reconèixer, en la setena edició del Memorial, "la trajectòria del nou Institut, que és hereu de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona (ISLB), vinculat des del seu origen al nostre CPL i també, des de la seva inauguració el 1968, a la Facultat de Teologia de Catalunya”. I alhora, ha dit, "ha volgut celebrar que s’inicia una nova etapa, la de l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis, de la qual el CPL se n’alegra amb la concessió del VII Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica”.

 

Connexió entre fe, liturgia i vida

El Dr. Seguí ha agraït el reconeixement: "els membres de l'Institut de Litúrgia donem gràcies de tot cor al Centre de Pastoral Litúrgica per la concessió del VII Memorial Pere Tena, una vertadera tautologia, o si voleu, en paraules més planeres, un peix que es mossega la coa. Perquè, en efecte, allò que dèiem de Pere Tena, ho deim del Centre de Pastoral Litúrgica i de l'Institut de Litúrgia: són dues obres bessones de la mateixa mà".

El president de l'ILF també ha mirat al futur: "l'emocionada acció de gràcies esdevé projecte il·lusionat de futur en comú". En aquest últim aspecte, ha concretat uns àmbits de col·laboració en relació amb “la promoció d’una pastoral litúrgica basada en una teologia litúrgica sòlida, que doni resposta a les inquietuds existencials i espirituals dels nostres contemporanis (connexió entre fe, litúrgia i vida)”, així com oferir recursos "bibliogràfics i documentals" de diversos nivells, "perquè la teologia i la pastoral litúrgica esdevinguin eines de producció de coneixement amb qualitat". 

El Dr. Seguí també ha recordat Mons. Pere Tena, que va ser fundador i president del CPL, fundador i director de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona i també degà de la Facultat de Teologia de Catalunya. Pere Tena, ha dit, "representa una determinada teologia litúrgica dins l'ampli ventall de la catolicitat; per suposat, és una teologia de la celebració plenament fidel a la reforma litúrgica conciliar, però amb unes característiques procedents de la seva personalitat". Seguidament, ha enumerat aquestes característiques (podeu consultar el discurs sencer del Dr. Seguí i recuperar la resta de l'acte al vídeo següent).

 

 


El bisbe Pere Tena, sempre present

El bisbe Pere Tena també ha estat present en les paraules del degà de la FTC i vicepresident del CPL, Dr. Joan Torra, que ha subratllat: “Avui estem fent un veritable memorial. (...) No estem fent només ‘memòria’ del bisbe Pere Tena per la seva vida dedicada a la pastoral litúrgica, sinó que l’estem fent present en aquest moment en què la seva obra arriba a una altra meta en el camí de treballar sempre més i millor perquè el misteri del Crist celebrat sigui la font i el cimal perenne de l’ésser i l’acció de l’Església”.

L’acte ha estat tancat per Mons. Vives amb unes sentides paraules de record i memòria cap a Mons. Tena: “va ser una gran persona, gran estudiós i un gran pastor, que tots l’associarem sempre per estimar la celebració litúrgica com la font i el cimal de tota la vida cristiana, com diu el Concili Vaticà II”. Per cloure, Mons. Vives ha esperonat que es faci realitat el projecte de futur que s’albira entre les institucions presents a l’acte.

En les edicions anteriors, el Memorial es concedí a l’Abadia de Montserrat (2015), al bisbe Julián López i al pare Joan Maria Canals (2016), a l’arquebisbe de Puebla de los Ángeles (Mèxic), Mons. Víctor Sánchez (2017), a la Parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina (2018), a l’arquebisbe Piero Marini (2019) i al benendictí Juan Javier Flores, osb (2020).

 

Fotografia de la notícia: A.M. Canal