St. Pere Chanel surt 06:51 i es pon 20:46 surt 21:53 i es pon 06:32

Notícies

Reconeixement al Dr. Armand Puig i Tàrrech, que rep la Medalla d’Honor de l’AUSP

29 de febrer de 2024Notícies Compartir:

Dia de les Facultats - Festa de Sant Pacià

Barcelona, 29 de febrer de 2024. Aquest migdia s’ha celebrat a l’Aula Magna de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) el Dia de les Facultats, que ha tingut com a protagonista principal el Dr. Armand Puig i Tàrrech: li ha estat lliurada la medalla ad honorem (Medalla d’Honor) de la institució. L’acte, que ha estat presidit pel Gran Canceller de l’AUSP, el cardenal Joan-Josep Omella, ha comptat amb la participació del cardenal José Tolentino de Mendonça, prefecte del Dicasteri per a la Cultura i l’Educació de la Santa Seu, que ha impartit la ponència Quina teologia per al nostre temps?

Ha obert l’acte el cardenal de Barcelona, Joan-Josep Omella, que ha recordat que va passar a ser Gran Canceller de l’AUSP quan feia poc més d’un mes de la seva creació, per la qual cosa ha viscut gairebé tots els esdeveniments que han succeït des del desembre de 2015. El cardenal Omella ha fet esment a la “tossuderia” del Dr. Armand Puig, “la que va fer possible que s’erigís l’Ateneu a casa nostra, i gràcies a aquesta tenacitat s’han dut a terme aquests primers vuit anys de la institució”. Ha dit que ara és a Roma, col·laborant com a president de l’AVEPRO (Agència de la Santa Seu per a l’Avaluació i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques) amb el cardenal Tolentino, “que comparteixen tots dos la mateixa passió: la Sagrada Escriptura, l’Evangeli”.

A continuació, el pro-rector de l’AUSP, el Dr. Joan Torra, ha reconegut i ha agraït al Dr. Armand Puig la tasca que ha fet a l’Ateneu: “ho ha fet molt bé; sense ell, aquest Ateneu no existiria amb la força i l’empenta que té”. “Ha estat el primer, i també reconeixem que en aquest paper de primer en què Déu l’ha posat, ha obert camí: ha estat el cap d’una cordada de fidelitat a la missió evangelitzadora, des del món universitari, que l’Església li encarregava”, ha afegit. “I ha fet una ascensió digna de mèrit: ens honora reconèixer la molta feina feta, ben feta; i per això li agraïm a Déu: és Ell qui l’ha posat en la condició de ser el primer i l’ha fet ser el primer de la cordada de fidelitat que nosaltres continuem”, ha afirmat el Dr. Joan Torra.

 

Ponència del cardenal José Tolentino: Quina teologia per al nostre temps?

El cardenal José Tolentino ha impartit una conferència titulada Quina teologia per al nostre temps? Ha fet referència a un document del Papa Francesc i ha afirmat que la Teologia ha de ser contextual, conscient del seu entorn; ha d’escoltar i conèixer el lloc on és, ha de mantenir relació amb la cultura del lloc. La Teologia està cridada a ser sapiencial, pot contribuir molt per a un debat molt actual, que és el de revisar els models de pensament. Des de la pandèmia, els paradigmes de pensament són molt pobres per a explicar el món i la realitat. Necessitem ment, intel·ligència, raó, mans... Aquí hi ha la creació d’una nova racionalitat, i aquí la teologia pot dir-hi molt. El cardenal Tolentino ha dit que “l’Església ha d’arriscar més i sentir que les cultures són llars fonamentals per al diàleg del cristianisme. El culte és central en l’experiència cristiana, però si el culte no es tradueix en les cultures, això vol dir que mantenim les llavors a la bossa i no les escampem al terra”.

 

Laudatio del Dr. Armand Puig, a càrrec del Dr. Agustí Borrell

El Dr. Agustí Borrell, biblista, ha estat l’encarregat de fer la laudatio, de posar en relleu els mèrits del Dr. Armand Puig que justifiquen la concessió de la medalla ad honorem de l’AUSP. El Dr. Borrell, company i amic del Dr. Puig, ha recordat que “no es pot entendre el personatge sense la seva vinculació amb l’Escriptura: ha estat la seva passió i la seva dedicació primordial, amb diverses modalitats complementàries, l’estudi, la recerca, l’ensenyament, la traducció, l’edició o la divulgació”. I que el motiu principal pel qual rep la Medalla d’Honor de l’AUSP és “la seva contribució a la vida de l’Ateneu, començant per la seva creació”, perquè “no existiria sense ell, sense la seva visió, la seva constància i la seva capacitat de negociació i de persuasió”.

 

Paraules del Dr. Armand Puig i Tàrrech, medalla ad honorem de l’AUSP

El Dr. Armand Puig ha assegurat que no s’esperava aquest acte d’homenatge i que l’ha “emocionat”, perquè el considera “un signe de l’amistat que moltes persones em professen i que jo procuro correspondre”. Es considera “un home de la casa”, perquè ha estat alumne, professor, degà de la Facultat de Teologia i rector de l’Ateneu des de la seva fundació. “Estic molt agraït al cardenal José Tolentino, amb qui l’AVEPRO està orgànicament vinculada, i al cardenal Omella, Gran Canceller de l’Ateneu, per la seva presència conjunta a l’acte; ambdós cardenals representen el passat immediat i el present de la meva vida, que estan connectats pel caràcter acadèmic de la meva activitat i, particularment, del meu treball en llocs de responsabilitat”, ha manifestat.

En el seu discurs de resposta a la laudatio del Dr. Agustí Borrell, el Dr. Puig ha explicat les idees de fons que hi ha en la creació de l’Ateneu, que ha comparat amb els castells, i concretament amb el quatre de vuit. “L’Ateneu és una institució hereva del Concili Vaticà II, per raons històriques i eclesials i per l’estructuració i complementarietat de les seves diverses facultats, centres i càtedres. Succeeixen a la facultat de Teologia les altres tres facultats: filosofia, història i humanística, i litúrgia –aquesta darrera, ad instar-. La teologia és la reflexió sapiencial de la fe, confessada i viscuda, a la llum de la revelació i de la raó –la facultat va néixer l’any 1968-; la Facultat de Filosofia -1988- cerca la raonabilitat de la fe i la càrrega de sentit aportada per la raó. Teologia i filosofia, recolzades sobre el poble cristià i el seu sensus fidei, constitueixen la traducció reflexiva i sapiencial d’aquesta fe. La Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes –nascuda el 2014- va ser l’opció clarament innovadora, en comptes de crear una facultat de Dret Canònic es va decidir la història eclesiàstica, que s’agermana amb l’arqueologia i les arts cristianes. I, finalment, l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis –creat el 2020-, ja que els estudis litúrgics sempre han tingut grans cultors a Catalunya i a les Illes Balears.

El Dr. Armand Puig ha destacat també que “la qualitat és el punt decisiu vers el qual ha de tendir una institució universitària com és el nostre Ateneu, que ha de ser constant en la recerca, actiu en l’ensenyament, i atent a la societat, a la universitat i a la cultura. En aquest sentit, l’Ateneu ha fet camí en els vuit anys i mig que porta de vida activa. Ho certifiquen la pertinença des de 2023 al Consell Interuniversitari de Catalunya i els convenis signats amb la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans”.

 

Per acabar, ha agraït als cardenals Omella i Tolentino, dos primers referents de l’Església i grans col·laboradors del Papa Francesc, la seva presència en aquest acte.